Cittaslow keurmerk

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Het gaat hierbij om gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië).

De gemeenten Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten zijn in het bezit van het Cittaslow-keurmerk. Zij investeren in de levenskwaliteit van bewoners, bedrijven en bezoekers. Het waarderen van stilte, rust, ruimte en donkerte in het leven van alledag hoort hier nadrukkelijk bij en daar staan we ieder jaar in het laatste weekend van oktober nog eens extra bij stil tijdens het beleefweekend.

Kwaliteit van leven

In deze tijden van urbanisatie en veralgemenisering is het voor authentieke gebieden belangrijk de lokale identiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen. In een Cittaslow kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en op een menselijk tempo genieten.

Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving is het allerbelangrijkst voor een Cittaslow. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. Deze koestert het cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en het aanbieden en promoten van streekproducten.

Cittaslow Eijsden-Margraten

Eijsden-Margraten is sinds 2016 onderdeel van het netwerk van Cittaslow International. Voor de eerste keer is er dit jaar een Cittaslowmaand. De hele maand oktober kunnen inwoners, ondernemers en bezoekers kennis maken met alles wat Eijsden-Margraten Cittaslow maakt. Er is een gevarieerd programma samengesteld. Samen met Cittaslowambassadeurs en andere lokale partners.
Download het programma en ontdek het unieke landschap, het erfgoed, de historie en gastvrijheid. En proef en koop ambachtelijke en heerlijke streekproducten! 

Cittaslow Gulpen-Wittem

Sinds 2018 is de gemeente Gulpen-Wittem in het bezit van het Cittaslow keurmerk.

Cittaslow Vaals

Vaals werd op 25 juni 2011 uitgeroepen tot vierde Cittaslow van Nederland en daarmee de eerste in Limburg.

Beleefweekend activiteiten

Bezinnen, proeven, horen, zien, bewegen en cultuur voor iedereen van 0 tot 100.

Activiteiten aanmelden

Organiseer jij ook een activiteit tijdens het Beleefweekend? Meld deze hier gratis aan!

De Beleefwijzer

365 Dagen per jaar beleven! Ontmoet de mensen en organisaties achter de activiteiten.