Welkom bij het Beleefweekend 2017

Over Cittaslow

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Het gaat hierbij om gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië).

Kwaliteit van leven
In deze tijden van urbanisatie en veralgemenisering is het voor authentieke gebieden belangrijk de lokale identiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen. In een Cittaslow kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en op een menselijk tempo genieten. Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving is het allerbelangrijkst voor een Cittaslow. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. Deze koestert het cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en het aanbieden en promoten van streekproducten.

Vooruitgang met behoud van historie
Cittaslow helpt bij het versterken van de bewustwording bij beleidsmakers, instellingen, ondernemers en inwoners. Het keurmerk stimuleert hen om verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van de gemeente. Naast de aandacht voor het authentieke, bestaat in een Cittaslow juist het bewustzijn dat het gebruik van nieuwe technieken de gewenste vooruitgang mogelijk maakt. Met andere woorden: Cittaslow biedt een kader voor de toekomst met behoud van de historie.

Waarom Cittaslow
Lokale gemeenschappen floreren bij het onderkennen en delen van hun speciale kwaliteiten. Ze floreren wanneer ze een gezamenlijke, eigen identiteit ontdekken waar ze bij horen, en die door anderen op waarde wordt geschat.

Het Werelddorp Cittaslow mag dan ongeëvenaarde mogelijkheden gecreëerd hebben voor de uitwisseling van goederen en ideeën, het kan ook leiden tot een ongekende uniformiteit die fnuikend is voor individualiteit en creativiteit op lokaal niveau. Een alternatieve visie die snel aan populariteit wint, is die waarbij het streven naar en de verspreiding van voortreffelijkheid niet wordt gezien als iets dat slechts voor enkelen is weggelegd, maar als een voor iedereen verrijkende ervaring. Dit is het motto van het Cittaslow-netwerk.

Slow Food-netwerk
Het Slow Food-netwerk, dat ontstaan is uit een zoektocht naar de kwaliteit van het leven gebaseerd op goed eten, heeft al een gevestigde internationale reputatie en een wereldwijde aanhang van 70.000 individuele leden. De gemeenten die Slow Food principes omarmd hebben, komen nu bij elkaar om een internationaal Cittaslow-netwerk te vormen. Deze gemeenten zullen gelijksoortige experimenten uitvoeren en zich houden aan een gezamenlijke gedragscode die het belang onderstreept van de kwaliteit van het leven in hun lokale gebieden, evenals van (uiteraard) goed eten, wijn, en het bieden van gastvrijheid aan bezoekers (tijdelijke inwoners)!

Cittaslow gemeente VaalsCittaslow gemeente Eijsden-Margraten Cittaslow gemeente Gulpen-Wittem

>>> Lees meer op de website van Cittaslow


 

 

Volg het Beleefweekend
Mis niets en volg ons ook op Facebook